11 sep. 2014

Blomkålssoppa

En väldigt god och matig höstsoppa som går snabbt att tillaga när magen kurrar. Omtyckt även av personer som egentligen inte tycker om blomkål (t ex min svärmor)

För 4 personer som förätt eller till 2 personer som middag. Gärna med ett gott bröd/frökex till.

En st blomkål, ca 500 gr
1 stor gul lök
1 solovitlök alt. 2-4 klyftor vanlig vitlök
ca 2-3 msk smör alt. raps- eller olivolja
1 st fond Du Chef vegetarisk
1,5 dl grädde
ca 6-8 dl vatten
250 gr stekt tärnat fläsk alt. bacon
Salt och peppar efter smak
ca 100 gr hyvlad parmesanost till serveringen

Finhacka och stek löken mjuk i smöret. Dela blomkålen i mindre bitar, ta vara även på det gröna. Lägg i blomkålen och låt den fräsa med en stund, tillsätt även vitlöken så den får fräsa med. Häll på den mindre mängden vatten, grädden och grönsaksfonden och koka blomkålen mjuk. Kör ett par varv med stavmixer eller "vispa sönder" lite mer än hälften av blomkålen. Stek fläsket/baconet knaprigt och tillsätt denna i soppan. Smaka av med peppar och späd soppan med mer vatten vid behov. (Saknas det sälta så tillsätt salt efter smak men tänk på att parmesanen är ganksa så salt)
Hyvla ner rikligt med parmesan direkt i varje tallrik och ät soppan något avsvalnad.

Tips! Knaperstekta trattkantareller kan också vara gott att toppa soppen med vid servering :-)  Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!