21 mars 2015

Baka med sesammjöl

Idag blev jag sugen på att baka något som jag inte bakat tidigare, men det går ju inte att hitta alla sorters glutenfria mjöl i butiken så då gjorde jag en beställning på nätet, närmare bestämt på Bodystore. På inköpslistan stod bl a sesammjöl högt upp, finns ju inte att inhandla på så många ställen.

Skall testa att baka dessa bröd när jag fått hem mitt mjöl;

Svärfars sesamfranska, 1 bröd (recept hämtat från Matgiken)
  • 100 g smör (ev. laktosfritt)
  • 250 g kvarg (ev. laktosfri)
  • 6 ägg
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1,5 dl sesammjöl
  • 2 dl pofiber
  • 0,5 dl skalade sesamfröm
  • 0,5 dl fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver 1 tsk salt
  • ev. lite sesamfrön att strö över
Sätt ugnen på 150 grader och klä en avlång bakform med bakplåtspapper.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna på spisen. De ska få lite färg och börja dofta gott, rör hela tiden så bränner det inte. Du hör när det börjar hända något – det knäpper och pumpakärnorna sväller upp. Låt de färdiga fröna svalna på en tallrik så riskerar du inte att de blir brända av eftervärmen i pannan. Mixa dem grovt i matberedare.
Häll smör, kvarg, ägg och äppelcidervinäger i en bunke och blanda ordentligt. Det går lätt med en rejäl ballongvisp eller med elvispen.
Mät upp och blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och blanda sedan snabbt ner dem i äggsmeten.
Skeda upp smeten i formen med hjälp av en slickepott och jämna till ytan. Doppa slickepotten i kallt vatten så fastnar inte smeten. Strö eventuellt över lite sesamfrön.
Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i nedre delen av ugnen. Grädda i 45 minuter.
Ta av folien och grädda i ytterligare 45 minuter. Hög eventuellt värmen till 200 grader när 10 minuter återstår om du tycker att limpan har fått dålig färg.
Lyft upp brödet ur formen och låt svalna på galler.
Skär i tunna skivor och njut av en god rostad macka med smör och ost – eller vad just du gillar.
Brödet går jättebra att frysa.


Jills glutenfria vallmofrallor (6 st) Jills hemsida hittar du HÄR)
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl yoghurt eller cremé fraiche
  • 0,75 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver 
  • 2 dl mandelmjöl eller 1 dl sesammjöl
  • 1 dl pofiber
  • 2 msk fiberhusk 
  • 2 tsk vallmofrön (eller exempelvis solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)
  1. Ställ in ugnen på 175 grader om du har varmluftsugn annars höj temperaturen till 200-225 grader.
  2. Vispa samman ägg, "halvsmält" smör (så det lätt går att blanda ihop), yoghurt, salt och bakpulver.
  3. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
  4. Rulla till 6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön.
  5. Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
 
 
Nötfritt brytbröd med sesamfrömjöl
 
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 100 g färskost
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesammjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
 
Ovanpå; äggula och sesamfrön
 
  1. Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn).
  2. Mixa linfrön och solroskärnor. Smält smöret och vispa ihop med ägg, grädde och färskost. Blanda samman med resten av ingredienserna och låt svälla i cirka 10 minuter.
  3. Forma degen till 10 stycken lika stora bollar. Sätt sedan ihop dem på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
  4. Pensla med äggula och strössla över sesamfrön.
  5. Grädda i cirka 20 minuter eller tills brödet fått en fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!