28 jan. 2014

Meatless monday på Medborgarskolan

Nya recept - varje måndag! Följ oss på Facebook!

SPENATLASAGNE (4 port)

1 pkt djupfrusta hela spenatblad (ca 250 g)
1-2 krm riven muskot
Örtsalt
250 g keso
2 dl riven ost

Tomatsås:
2 gula lökar
200 g färska eller djupfrysta champinjoner
1 msk olja eller smör
1 burk tomater
1 buljongtärning
2-4 krossade vitlöksklyftor
ca 10 gröna oliver
1 tsk basilika
1 tsk oregano

8-10 lasagneplattor * Se längst ner för LCHF plattor
2-2 ½ dl mjölk (alternativt 1,5 dl grädde + 0,5 dl vatten)

Tina upp spenaten enligt paketet. Krama ur vätskan och skär bladen grovt. Krydda med muskot och örtsalt. Lyft grytan av värmen och rör ner avrunnen keso och hälften av osten.

Tomatsås: Skala och hacka löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök och svamp i fettet på svag värme en stund. Tillsätt tomaterna. Smaksätt såsen med buljongtärning och vitlök. Låt såsen koka ihop ca 10 min utan lock. Skiva oliverna och rör ned dem i såsen tillsammans med söndersmulad basilika och oregano när såsen har kokat färdigt.

Varva lasagneplattor, spenatfyllning och tomatsås i en smord ugnssäker form. Häll på mjölken och strö över resten av den rivna osten.

Gratinera i 225 grader i ca 30 min.

Hämtad från Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist



Lasagneplattor á la LCHF (Källa 56kilo.se)

4 ägg
125 g philadelphiaost eller annan färskost
0,5 dl fiberhusk

Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. Låt papprena vara kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter.
Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!