22 dec. 2013

Delikata mandelkakor med limekräm


ca 10 st

Recept ur boken Baka med LCHF av Mariann Andersson

Formar
75 g osaltat smör, mycket mjukt
1 msk sötrix-flor och 1/4 krm stevia
1 st ägg
1 dl mandelmjöl
0.5 dl kokosnötsmjöl

Limekräm
2 st lime, skal och saft
2 st ägg
2 msk sötrix och 1/2 krm stevia
75 g osaltat smör, mycket mjukt

Garnering
Jordgubbar och eventuellt strimlat limeskal.


Formar
Vispa smör och sötning väl. Vispa sedan ner ägget. 
Blanda mandelmjöl och kokosnötsmjöl och rör ner i smeten. Klä 10 stycken runda mazarinformar med degen. Grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Låt svalna.

Limekräm
Riv skalet och pressa saften ur limefrukterna.
Vispa ägg, sötning, limeskal och -saft i en kastrull och sjud tills krämen tjocknar lite, den får ej koka.
Ta kastrullen från värmen och sila ner krämen i en bunke.
Använd en trådsil och fös krämen fram och tillbaka med en sked så att den rinner ner.
Låt limekrämen bli rumstempererad.
Vispa ner det mycket mjuka smöret lite i taget.
Låt formarna svalna helt och fyll dem sedan med limekräm och garnera med skivade jordgubbar och limeskalsstrimlor.

Tips:
Formarna kan frysas tomma och är även goda med vispad grädde och lite bär.