26 juni 2015

Ystad blev svenskt 1658

Vi lämnar Simrishamn bakom oss och styr mot Ystad på väg 9. Måste bara förbi Gunnarhögs gård först för att bunkra lite smaksatt rapsolja.

Den lilla butiken på gården har byggt ut och har numera även två stycken gårdshundar som ligger och vaktar utanför entrén. Den ena ville gärna följa med mig hem, fast jag tyckte det var lite olämpligt att ta med honom så han fick snällt stanna kvar.


Vi tar nu sikte mot Ystad och det grönområde som fungerar som inofficiell ställplats vid reningsverket. Vi tar en promenad in till stan längs med promenadstigen vid havet. Hundbad nästan hela vägen längs med stranden. Nu har vi en glad räka!

Vi tar oss över spåret vid småbåtshamnen och går upp mot Sjömansgatan och vidare till Skansgatan och dess gränder.


Vi går lite kors och tvärs utan något mål. Vi har ingen karta att följa utan vi går dit näsan pekar. Men snart hittar vi ett ställe där man kan roffa åt sig en karta, precis jämte Mariakyrkan.


S:ta Maria kyrka (högst upp till höger i bild) byggdes omkring år 1200 och är stadens äldsta bevarade byggnad.
Vi tittar in på en gränd och där ser vi ett litet museum, Frivilliga brandkåren i Ystad. Verkligen sevärt! Tur vi har som är här just idag för det är bara öppet torsdagar och lördagar under högsäsong.


Efter några timmar på stan beger vi oss hemåt mot bobilen för att vila fossingarna. Vi gör ett litet stop på bryggeriet för att svalka oss lite.


Det blev inte så mycket mer gjort denna dag mer än en kvällspromenad med Rexi. Fina promenadstigar längs med havet så det är bara till att traska på.
Fredag morgon bestämde vi oss för att flytta lite närmare stan, bort till småbåtshamnen. Kan ju vara bra att få lite el och ladda alla batterier. En helt ok ställplats!


För att få ut lite mer av promenaderna i stan gick vi bort till Turistbyrån för att hämta lite broschyrer och en bättre karta. Lite historia vill man ju få när man är i en sån här fin stad. Många roliga gatunamn hittar man här i Ystad, en av dessa ser du ovan.


Längs vägen passerar vi Ystads teater, Sveriges bäst bevarade teaterbyggnad i originalskick från 1894.
Promenerade hem igen för att äta lite brunch och sedan gjorde vi den kulturella promenaden genom stan som riktiga turister! Vi missade säkert en hel del men här kommer lite bilder från promenaden. Har du varit i Ystad så känner du igen dig!

Klostret i Ystad
 
 
Pilgrändshuset, Nordens äldsta korsvirkeshus från 1480.

 Per Helsas gård, Nordens enda bevarade korsvirkeskvarter.

Änglahuset, stadens mest utsmyckade korsvirkesgård från 1500-talet.

Apoteksgården (Krukmakarens gård)

 
En vacker innegård med ingraverade tavlor på väggarna.
 
 S:t Nikolai katolska kyrka
 

Några av stadens alla vackra portar.
 
Munk på Sladdergatan
 
"Längtan" utanför klostret
 
Vi säger tack till Ystad för denna gången och på återseende!

1 kommentar:

  1. Massor med fina bilder från ert besök i Ystad - denna härliga stad som har så mycket att erbjuda... inte minst för den som gillar gamla hus, historia... och att fotografera :) Känner igen många vyer... alla fina gamla hus, alla vackra dörrar... synd att det är så långt att åka...
    Vi var där förra året... om du vill kan du läsa här: http://ankistankar.blogspot.se/2014/06/jamen-hur-hamnade-vi-har.html
    Vi är också snart på väg... tänker oss upp mot höga kusten den här gången... vädret verkar inte så lovande, men det blir nog OK ändå :)
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!