8 jan. 2014

Valnötsbröd

Sätt ugnen på 150 grader

6 ägg
250 g kesella
150 g valnötter
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
1-2 msk malda brödkryddor (jag skippar dessa)
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
1-1,5 tsk salt

Smörj en avlång bakform på 1 ½ l väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna. Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smörblandningen. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så att smeten blir jämnt fördelad. Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så att den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram allteftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.


Recept av Birgitta Höglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!