18 mars 2014

Auberginegryta "Baingan Aachari" (4 port.)

En kryddig, het indisk auberginegryta. Den som vill skruvar upp styrkan ytterligare med chilipeppar. Servera auberginegrytan med en klick yoghurt som mildrar styrkan.

1 st stor aubergine (à ca 400 g)
2 tsk salt
1 röd paprika
1 grön paprika
2 tomater
1 msk fänkålsfrön
1 tsk malen koriander
1 1/2 tsk chilipeppar
2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
1 1/2 msk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
7 msk matolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré 2 1/2 dl matyoghurt (10 %)

Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över hälften av saltet. Låt stå ca 15 minuter.

Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar.

Stöt fänkålsfröna i en mortel.

Torka av auberginen med hushållspapper. Blanda aubergine, paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 6 msk av oljan. Låt stå ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 250°C.

Skala, halvera och skiva lök och vitlök.

Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna eller wok i resterande olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt yoghurten. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer.

Sprid ut de marinerade grönsakerna i en ugnssäker form. Häll på vattnet. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.

Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då. Krydda med resten av saltet.
Källa: Ica.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!