19 maj 2014

Kryssning maj 2014

En vecka går fort..... Venedig, Bari, Katakolon, Izmir, Istanbul och Dubrovnik hann vi att besöka denna gången och så fick vi en dag till havs.

Första dagen ombord (i Venedig) spenderades i latstolen. 
Efter en natts segling hamnade vi i Bari
Vi strosade mest runt i stan men hann även ett litet besök i basilikan San Nicola. 
Basilikan byggdes mellan 1087 och 1197 och där har sedan dess kvarlevorna av San Nicola förvarats (kallas även Sankt Nikolaus eller Santa Klaus). Det är både en katolsk och en ortodox kyrka, vilket bidrar till att många människor från hela världen gör pilgrimsfärder hit varje år.


Dag två blev det lilla byn KatakolonDet ligger bara en kort bilresa från Olympia, de moderna olympiska spelens födelseplats. Antingen gör man ett besök där eller så shoppar man och tar det lilla tåget upp till vinodlingarna som jag och Michelle gjorde eller så gör man som Nathalie och Sandro; tillbringa dagen på ett kafé med något kallt i glaset alldeles vid vattnet.



När man är ombord på lilla båten, springer man mest omkring och larvar sig, äter, solar eller så tar man ett par danssteg. En och annan drink slinker också ner!



Tredje besöksmålet blev Izmir (Smyrna), Turkiets tredje största stad. Fantastisk härlig! Man kan spendera timmar på att bara gå runt i staden och njuta av turistlivet. 
Vi besökte Arkeologiska och Etnografiska museet, tittade på klocktornet och hann med shopping och en matstund. Höjdpunkten var nog ändå alla hundarna som slöt sig till den kroatiska skaran och följde oss en bra bit från hamnen och in till staden.


Slutligen hamnade vi vid huvudmålet med resan; Istanbul! Här gjorde vi det mesta en turist gör... Det blev ett besök i Topkapipalatset, Blå moskén och en snabbtitt på Hagia Sofia från utsidan. Ett långt besök på Stora bazaren och ett litet kortare i Kryddbazaren. Lunch vid torget utanför kryddbazaren (bland moskéer och böneutropare) och slutligen turkiskt te och baklava under bron.

Dagen till havs spenderades i solstolen, på dansgolvet och i baren. Tror nog vi var och tittade på en musikal och några akrobater också :)


Dubrovnik; Här hände det grejer må du tro! Tog en rundtur med taxi upp till ett par av stadens höjder, att se staden från ovan var verkligen en upplevelse. Det blev lunch på en fiskrestaurang i gamla stan, en promenad och slutligen en glass på väg ut från staden. 
Då var klockan 4 och vi borde tänka på "hemfärd". 
En mil lång kö till taxin, aj då! Vi började att gå (20 minuters bildfärd var vi från hamnen då), övervägde att ta bussen, gick vidare och fick fullkomlig panik när klockan var 13 minuter över 4 (vi skulle vara ombord halv 5). Småsprang och fångade en taxi till slut som tog oss till hamnen. Nu var allt lugnt och vi hade 2 minuter tillgodo när vi kom fram. Hm, vad skulle vi göra med dessa... förslag någon? 

Kvällen spenderades med lite latinolektioner, tittade på en rolig danstävling och packning i sista stund... nästa dag var vi i hamn i Venedig igen. Veckan var slut! 
Hasta la vista baby...tills vi ses igen!