23 nov. 2014

Falsk surdegslimpa

Fick nys om ett bröd som skulle vara lite likt surdegsbröd, väldigt gott var det, det kommer vara perfekt till framtida ost- och räkmackor! Det är inte lätt att få till ett riktigt gott glutenfritt bröd om man vill hålla ner på kolhydraterna och dessutom baka utan jäst.  
Detta blev kanonbra förutom att det sjönk ner lite när jag tog ut den från ugnen. 
Här är receptet som jag tog från denna sida.

FALSK SURDEGSLIMPA (LCHF)
1 bröd

284 g (knappt 6 dl) mandelmjöl
90 g (9 msk) fiberhusk
1 tsk havssalt
4 tsk bakpulver
5 msk (0,75 dl) äppelcidervinäger
6 st (ca 198 g) äggvitor
340 g (knappt 3,5 dl) kokande vatten

Gör så här:
Rör ihop äggvitor och äppelcidervinäger i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och vispa ner äggblandningen, jag använde elvisp. Vispa ner det varma vattnet.

Smörj en 1,5-liters form och tryck ut degen i formen (har du en form där brödet ofta fastnar? Ta ett bakplåtspapper, knögla ihop och tryck ut i formen. Smörj med smör eller kokosfett). Låt degen svälla i 5-10 minuter.

Grädda i ca 75 minuter i 180 grader (lägg över en bit aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg). Låt svalna på galler under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!