21 maj 2016

Tidig morgon med solskenspromenader och orkidévandring på egen hand

Vaknade riktigt tidigt idag, strax efter klockan fem. Efter några koppar kaffe drog vi ut på en tidig morgonpromenad runt Svinön och över den gamla träbron. Vi fick bort till Jutnabbens badplats och sedan gick vi tillbaka via fårhagen.
Väl tillbaka tog vi fram vårt gasolkök och fixade frukost nere vid stranden.
Vi tog bilen in till Kalmar och promenerade i solen en stund kring Långviken och bort till småbåtshamnen. Lapade sol några timmar och åkte sedan över till Öland. Jag ville ju gärna ta en runda på Vickleby Alvar och botanisera bland orkidéerna. Här sitter vi nu ensamma kvar på parkeringen. Har även hunnit gå en sväng i byn. 

Tror jag hittade några nya sorter idag som jag inte såg förra året

Vickleby alvar är känt för sina fantastiska orkidéer. Här finns Adam och Eva, krutbrännare, kärrknipprot och många andra av Ölands 30 orkidéarter. Orkidéer är kräsna blommor som behöver kalkberggrund, mycket solljus och kortbetad vegetation för att trivas. Tack vare att nötkreaturen betar av gräsvegetationen och att lantbrukarna röjer buskar gynnas orkidéerna och ett stort antal andra växtarter på alvaret.


Imorgon väntar en guidad tur med en guide från Linnéstationen, det skall bli så kul att få lära sig lite om orkidéerna på Öland!


1 kommentar:

  1. Ser helt underbart ut! Jag vill också gå på guidad tur och lära mig mer om orkidéerna :)
    Ha det fortsatt bra - njut av den vackra naturen och blommorna!
    Kram

    SvaraRadera

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!