30 maj 2017

Ett besök på Öland


Till slut så kom vi iväg några dagar med husbilen, men det blev inte längre än till Öland. Men det är tillräckligt långt när man bor i Halmstad. 

Innan dess blev lilla Alice storasyster och vi fick vårt andra barnbarn, lilla Agnes. Lilla prinsessan tog rejält med tid på sig, samma dag som hennes mamma skulle sättas igång behagade hon komma på egen hand. En riktig sötboll <3
Fint folk kommer sent...

Onsdag kväll körde vi i alla fall iväg och tänkte ställt oss vid slottet i Kalmar men där var fullt. Åkte förbi Svinön och där var överfullt, så vi åkte helt enkelt över till Öland och fricampade. 

Jag tog mig en tidig morgonpromenad på Vickleby Alvar medan mannen fortfarande sov. Det var en vacker morgon, varmt och soligt. Det var ont om orkidéer, eller betydligt färre än förra året vid samma tid men det har varit torrt så det är inte så konstigt. Jag lyckades i alla fall till slut hitta alla sorterna som brukar växa där så jag är nöjd. Min favorit Krutbrännaren lyckades jag bara hitta på två ställen och totalt bara 4 plantor.Vi åkte söderut och stannade till på Norrgårdens Gårdsbutik i Vintlinge. En härlig liten gårdsbutik med goda öländska kryddor, ägg och sparris från gården och en hel del annat gott. Numera har de även smaksatt rapsolja så det följde med en hel del saker hem.

 Vi fortsatte söderut ner till Ottenby och tog en glass vid Långe Jan. Men det var väldigt blåsigt där så vi åkte norrut igen och gjorde ett stop på Gettlinge gravfält som ligger längs med landsvägen.

Här finns bl a en skeppssättning och fynd från romersk järnålder har gjorts. Gravformerna sägs tyda på att fältet annars tillhör yngre järnåldern, men vem vet? Vad jag däremot vet är att det växer gott om St Pers nycklar här, Ölands vanligaste orkidé skulle jag gissa.

Fredagen njöt vi i solen hela dagen
 
Så kom då lördagen, vandringsdagen och höjdpunkten på resan (tycker jag, sällskapet solade och är inte intresserad av orkidéer).
Klockan tio var det samling vid Linnéstationen och det visade sig att vi fick en ersättningsguide och inte nog med det, hon skulle ta oss som ville hänga med henne till en helt annan lokal än Alvaret. Vi delades upp i två grupper varav den en blev kvar och vi andra åkte iväg till Borgs by.
 
Längst ner till vänster vår guide Ulla-Britt Andersom tillsamman med Lena som hjälper henne att hålla micken medan hon visar hur vi skiljer två orkidéer åt... kom inte ens ihåg vilka.
 
Borgs ängar är fina orkidémarker. Här finns tvåblad, ängsnattviol, grönvit nattviol, skogsnattviol, brudsporre, johannesnycklar, ängsnycklar, flugblomster, skogsknipprot, kärrknipprot, Sankt Pers nycklar, blodnycklar, nästrot, skogsnycklar, hybridnycklar (ängsnycklar x skogsnycklar), vaxnycklar. Vi fick se ett tiotal och alla var inte i blom.

 Här såg vi även en fossil från en jättebläckfisk
 
Här ligger även Gråborg som är Ölands största fornborg och S:t Knuts kapell som idag bara är en ruin, en vacker sådan. Hit kommer jag absolut att återvända till, blev ju liksom inte riktigt färdig.

 

Kalmar fick naturligtvis också ett besök


7 kommentarer:

 1. Ja ni har oxå haft en superhelg verkar det som.
  Ha det gott, kram 😎😎

  SvaraRadera
 2. Grattis till den lilla tösen! Såå vackra foton som vanligt, jag blev allt lite sugen på Öland, får läggas till önskelistan. Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt och härliga tider att se framemot i sommar. För oss blir det Torekov och det är inte helt fel det heller:-) Kramar och grattis mormor!

  SvaraRadera
 4. Grattis till barnbarn och vilka fina bilder från Öland mm! Tur ni fick ut och åka lite! Nu är det nog sommar även om vi här på ön har några grader kallare än ni andra, hitintills 😃 Må väl!

  SvaraRadera
 5. Härligt med sommar o fint😄Och ett sött barnbarn 😄

  SvaraRadera
 6. Grattis till fina barnbarnet. Duktig du är på blommor, det verkar finnas en hel del på Öland.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Först ... stort grattis till lilla Agnes! Såå söt!
  Öland är fantastiskt den här tiden på året - underbara bilder på allt vackert!
  Kram

  SvaraRadera

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!