18 maj 2016

Kräftor i vinsås - Škampi na buzaru

Nu är FreedomTravel och reser i Kroatien, jag är så avundsjuk men absolut inte missunnsam! De är grymma bloggare och fotografer och får mig att känna närvaro på deras resor, man kan väl säga att jag får resa med "gratis"! 
Häromdagen så åt de en kräfträtt som jag tipsat om, lite kul faktiskt!

Här kommer receptet som är något försvenskat då vi oftast köper färdigkokta havskräftor här hemma. Jag lagar sällan kroatmat efter recept då jag inte är så bra på att läsa kroatiska utan jag lagar det mer som jag sett min mamma göra eller så som jag tror att det skall vara ;-) 

För 2 personer behöver du:
ca 12 små havskräftor, eller fler beroende på hur hungrig du är ;-)
1 dl olivolja
1 finhackad gul lök
6 vitlöksklyftor alt. 1 stor solovitlök
½ dl hackad bladpersilja 
nästan 1 pkt krossade tomater (ca 300 g)
50 gram ströbröd
1 lagerblad
4 dl vitt vin (vanligt matlagningsvin duger bra)
2-3 msk kräftbuljong (använder Bongs Touch of taste)
1 st grönsaksbuljong Fond du chef
En nypa eller två socker
ca 2-3 dl vatten, lite beroende på hur tjock du vill ha såsen 
Salt och peppar

Tillbehör: Nybakat bröd eller pasta

Bryn den gula löken mjuk, tillsätt persilja, vitlök och ströbröd och bryn lite till. Tillsätt allt annat och och låt småkoka i ca 30 minuter, tillsätt vatten efter behov under tiden såsen kokar ihop. Såsen skall bli mustig men inte för tjock. Jag tycker att såsen blir bättre ju längre tid man kokar den, så har du inte bråttom så lägg gärna till 20 minuter på koktiden. Smaka av med salt och peppar. 
Tillsätt kräftorna, kräftorna skall inte koka men måste bli ordentligt varma och få gotta in sig i såsen.

Låt kräftorna svalna något innan servering då dessa skall ätas med fingrarna helst. Servera det hela med bröd eller pasta.

Tips! Du kan förbereda såsen och låta den stå i kylskåp ett par dagar utan problem. Koka bara upp såsen på nytt och lägg i kräftorna, låt allt gotta ihop sig.


Smaklig spis!




En gammal bild när vi grattar lillprinsessan, Vallda Sandö 2012

3 kommentarer:

  1. Men vad kul med receptet och och tack så mycket för länken! :) Jaha, det var mangold, ja det kan jag iofs tänka mig. Jag tyckte att kyparen sa något om spenat, men han försökte nog bara förklara ;) Jag får kanske ta och korrigera på bloggen...! Och haha, Peter och jag måste nog kommunicera bättre om vad vi skriver på bloggen och på Insta, haha... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade det i alla fall, inte behöver du korrigera 😉 tack för att fu tittade in!

      Radera
  2. Men vad kul med receptet och och tack så mycket för länken! :) Jaha, det var mangold, ja det kan jag iofs tänka mig. Jag tyckte att kyparen sa något om spenat, men han försökte nog bara förklara ;) Jag får kanske ta och korrigera på bloggen...! Och haha, Peter och jag måste nog kommunicera bättre om vad vi skriver på bloggen och på Insta, haha... ;)

    SvaraRadera

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!