8 juni 2017

Stevns klint

Stevns klint är en 12 km lång och upp till 41 m hög klint vid Östersjön, på östra sidan av halvön Stevns på sydöstra Själland i Danmark, ett Unesco världsarv. Hit åkte vi på lördag morgon då vi inte varit här innan. Vi körde en mysig landsväg hela vägen hit från Stege.

Højerups nya kyrka


Parkerade gjorde man på en grusparkering som var avgiftbelagd här kan man även stanna över natten. Här fanns toaletter, restaurang och kiosk. En stor lekplats om man har barn med sig och ett härligt grönområde för picknick.


Vi hoppade museet som det var gratis inträde till, har man hund vill man inte in på museer :-) (skyller alltid på hunden). Men Højerups gamla kyrka fick ett besök! Den är byggd i romansk stil på 1250 talet. Den byggdes längst ut på klintkanten cirka 30 meter över havet. Den stängdes på grund av rasrisk 1910. 1928 kom raset, en del av kyrkan och kyrkogården rasade ner i havet.

Utsikt från kyrkans terrass/balkong


En härlig promenad blev det sedan längs klinten, bort till utsiktplatsen där man kunde se ner på stranden ochkyrkan och åt andra hållet, bort till Stevns gamla fyr, även kallad Højerup fyr.Stevns gamla fyr, även kallad Højerup fyr

Muren runt kyrkan o kyrkogården

Trappan ner till stranden, orkade inte gå fler trappor....

Fiskestugan, här kunde man titta på en hantverksutställning

Absolut värt att besöka även om det inte riktigt kan mäta sig med Möns klint. Vi tog en glass och njöt av det fina vädret innan vi åkte hem över bron igen för ett stop i Malmö. Där skulle vi träffa vänner på eftermiddagen, äta kvällsmat med Nathalie och besöka Malmö Garden Show.

2 kommentarer:

  1. Vilken cool gammal kyrka! Och med ett sånt häftigt läge!

    SvaraRadera
  2. Vilket fint ställe :) Kram

    SvaraRadera

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!