25 juli 2017

Slovenien

På väg ner till Kroatien så gjorde vi ett stopp i Ljubljana, Sloveniens huvudstad och en av de minsta huvudstäder i Europa. Försökte googla efter sevärdheter och kom fort underfund med att förutom ett par muséer och någon enstaka kyrka o park så fanns det faktiskt inte så många sevärdheter.





Vi körde in mot centrum och hittade en stadsnära grusparkering där även husbilar fick stå. Superbra och inte så dyrt heller. Det var ganska kvavt och varmt, ca 30 grader så vi hade ställt in oss på en hyffsat kort promenad. Efter ca 1,5 timma så hade vi sett det mesta vi ville se, dvs stadskärnan med de vackra broarna och torghandeln, allt finns runt floden Ljubljanica som rinner genom staden.


Ganska folktomt med tanke på att det är en huvudstad vi promenerar runt i, eller hur?! Stadskärnan var kompakt och man gick ganska snabbt igenom centrum.






Mellan de i Ljubljana mest kända broarna Trippelbron och Drakbron, invigdes år 2010 Slaktarbron. Konstnären som fick utsmycka bron är en av Sloveniens mest kända nu levande skulptörer, Jakov Brdar. Här finns en mängd groteska skulpturer att titta på.




Saluhallen (luktade fisk långa vägar) och stadens marknaden ligger också här vid bron, här hittar man allt från grönsaker till konsthantverk och suvenirer mm.







På väg hem från Kroatien tänkte vi ta en natt vid Bohinjsjön, ligger väldigt vackert med alperna runtomkring och inte alls så turistigt som Bledsjön. Men visst var här mycket turister och det kan jag förstå med den vackra naturen inpå knuten.





Mängder med vandringsleder finns här vid foten av nationalparken Triglav, ett vattenfall och en magisk sjö med små stränder där man kunde hitta en lugn plats att njuta av. Just denna dag såg sjön något kall ut då vi hamnade i världens ösregn men Räkan tog sig ett dopp och såg väldigt nöjd ut.




Ville man ha något att äta så fanns det ett mysigt ställe som kunde erbjuda allt från pizza till slovensk husmanskost. Självklart stannade vi för ett matstopp här!







En hel del aktiviteter erbjöds, det som verkade vara mest populärt att paddla kanot eller att ro runt i sjön. Jag hade mycket väl kunnat tänka mig att ta en SUPtur om det hade varit fint väder. Det får jag spara till en annan gång.






Avslutade vår visit här med ett besök i den gamla kyrkan. Riktigt fin. Jag hoppas snart få komma hit igen så att jag får ta en SUPtur i sjön och vandra i nationalparken.

7 kommentarer:

  1. Sist jag var i Kroatien skulle jag fått ta vägen via Slovenien och stanna några dagar. Men då skulle Putin dit och hela Slovenien var avstängt, så det blev tyvärr en annan väg hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får se till att ta den vägen en annan gång 😊

      Radera
  2. Fina bilder.:) Ser härligt ut. Är det inte där Postoina grottorna finns?

    SvaraRadera
  3. Tänk så många gånger vi kört förbi Ljubljana, men det är som allt annat, vi tar det nästa gång, men nästa gång då har man något annat i sikte, så hur ska man hinna med allt? Fina bilder oavsett och det verkar som ni haft en kul resa, har ju följt dig men kanske inte kommenterat så mycket! Nu får det väl bli strandhugg i kära Svedala😃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobbar å sliter, hinner inte med så mycket mer. Inne på andra veckan. Några inlägg kvar innan vi är hemma 😉

      Radera
  4. Staden ser ju så vacker ut, jag tycker om den där lite slitna känslan. Du visar allt så fint med dina fantastiska foto! Kram

    SvaraRadera

Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!