250 g blomkålsbuketter
1 liten vitlöksklyfta, skalad och pressad
2 dl grädde
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar, några varv från kvarn
1 dl riven parmesanost
2 ägg
en avlång 1 1/2-liters bakform
smör till formen och tjock plastfilm eller bakplåtspapper (eller så använder du silikonform)
1 röd paprika
1 pkt bacon
Skär hälften av blomkåls-buketterna i skivor och koka ca 4 minuter i saltat vatten. Häll av kokvattnet.Dela resten av blomkålen i mindre bitar och koka tillsammans med vitlöken mjuka i grädden.
Mixa eller mosa blandningen till en grov puré. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen svalna. Blanda i osten och äggen i blomkålspurén.
Smörj brödformen med lite smör och klä den invändigt med plastfilm eller bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 160°. Lägg den skivade och avrunna blomkålen i botten av formen. Häll sedan över blomkålspurén.
Baka terrinen i ugn tills den stannat, ca 35 minuter. Ställ formen kallt. Terrinen ska helst göras dagen före servering, då håller den ihop bättre.
Grillad paprika: Rosta paprikan i 225° ugn ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna i plastpåse. Dra av skinnet och skär paprikan i strimlor.
Servering: Ta terrinen ur formen. Ta upp och putsa den runt om, dela sedan i 12 bitar. Toppa varje bit med lite grillad paprika och knaperstekt bacon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir glad om du tar dig tid att skriva en kommentar!