22 dec. 2013

Kex och Snacks

Ostkex
4,5 dl mandelmjöl
2,5 dl finriven parmesan
1 tsk bakpulver
2 msk olivolja
4 msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Häll därefter i olja och vatten. Blanda till en jämn smet.
Tryck ut på bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå degen
och kavla ut den så tunt du kan. Ta därefter ut rutor med en pizza slicer.
Grädda mitt i ugnen 15 min. Dela på rutorna när degen svalnat.


Kex, neutrala

1 msk (ekologiskt) kokosfett, eller lika mängd rapsolja
3 dl mandelmjöl
1 ägg
2 krm salt
ca 0,25 dl sesamfrön
ca 0,25 dl linfrö

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosfettet och blanda med mandelmjöl, ägg och salt.

Kavla ut degen på bakplåtspapper med gladpack över.
(jag använder alltid bakplåtspapper i teflon, även istället för gladpack)
Strö över fröna och tryck fast dem med med kavel.
Dela med en pizza slicer i lagom stora bitar.
Grädda kexen i 10 minuter.
Dela kexen och eftertorka i 100 grader ca 30 minuter.



Snacks med ost och mandel
2 dl riven smakrik ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk fiberhusk
Lite havssalt

Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter. Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till. Strö över lite svartkummin.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept: Birgitta Höglund