22 dec. 2013

Omelettrulle med baconröra

Den här anrättningen passar bra både som ljummen och kall och till vilken måltid man så önskar. Den håller sig fint i kylen över ett par dygn.


Baconröra
1/2 paket bacon
3 msk finhackad lök
1/2 dl majonnäs (kan uteslutas eller bara tas mindre av)
1/2 dl creme fraiche
nymald peppar
nyriven pepparrot (eller pepparrotsvisp)
(svamp är också gott att ha i)


Omelett
4 ägg
4 msk vispgrädde
smör till stekning

Gör så här
Finstrimla bacon och stek i het panna. Låt svalna på hushållspapper. Rör samman övriga ingredienser försiktigt så att röran behåller den tjock konsistensen. Droppa eventuellt i lite av det avsvalnade stekflottet på slutet. Krydda med en aning nymalen peppar.

Rör samman ägg och grädde. Hetta upp i en stekpanna med smör på medelhög värme. Häll ned äggsmeten i pannan när smöret slutat bubbla. Grädda omeletten genom att skaka pannan så att smeten rinner ner och stelnar. När ytan på omeletten börjar se torr ut stjälps den upp på en tallrik och ner i pannan igen för att stekas på båda sidor. Stjälp sedan åter upp men nu på ett smörpapper. Låt svalna en aning. Skall den serveras kall kan omeletten rullas ihop utan fyllning och förvaras i kyl tills det är dags att äta.

Strö någon matsked nyriven pepparrot på omeletten och bred ut baconröran över hela ytan. Rulla ihop till en fast rulle. Serveras som den är eller ihop med en lättare grönsallad.

Tips: Gör en dubbel sats och grädda i långpanna i ugnen på 200 grader ca 12 minuter.

Källa: Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-Kokbok